dinsdag 14 mei 2013

Dinsdag 14 mei - Olijfberg en Via Dolorosa

Vandaag begonnen we boven op de Olijfberg. Een bekende plaats voor wie in Israël is geweest, want er is daar een geweldig uitzicht op de oude stad Jeruzalem. Bovenstaande foto spreekt boekdelen. Na enige uitleg door onze gids Wil Peled en het nemen van foto`s, zijn we naar beneden gelopen. Aan de voet van de Olijfberg ligt namelijk Gethsèmané. De plaats waar Jezus veel kwam met zijn discipelen en waar Hij verraden en gearresteerd is. Aansluitend heeft dus de chauffeur ons met de bus naar de Herodespoort gebracht. Lopend langs de muur, die vanaf 1527 gebouwd is kwamen we bij de Leeuwenpoort, die ook Stefanuspoort genoemd wordt. Hier zijn we de oude stad in gegaan. Allereerst naar de st. Annakerk. Een kerk met een bijzondere akoestiek.  Gedragen hebben we psalm 43:4 gezongen. Dan ga ik op tot Gods altaren. Vervolgens was psalm 25:2 aan de beurt. Heer, ai, maak mij uwe wegen. Bij deze kerk ligt ook Bethesda.
De wandeling door de oude stad hebben we vervolgd via de Via Dolorosa. Overal staan langs deze route verwijzingen naar de kruisweg van Jezus. De weg eindigt in de Grafkerk, waar vermoedelijk Golgotha is en ook het lege graf.
Na dit bezoek hebben we falafel gegeten of shoarma. De dag hebben we vervolgd met een bezoek aan de zaal van het Laatste Avondmaal. Al is niet zeker of het hier geweest is. Ondertussen werd het al druk in Jeruzalem,
want door de joden wordt nu het wekenfeest (Pinksteren) gevierd. Vele gezinnen zijn op gegaan naar Jeruzalem. Door de Sionspoort zijn we gelopen naar de Jaffapoort. Even vrij voor souvenirs. Vervolgens zijn we met de bus richting het Arabisch busstation gegaan. Daar in de buurt is de graftuin, die we met elkaar bezocht hebben.
In het hotel hebben we gegeten en was het ook drukker door veel joden die de feestdag in het hotel doorbrengen. Na de avondsluiting over Psalm 84 was een ieder vrij.Geen opmerkingen:

Een reactie posten