dinsdag 21 mei 2013

Dinsdag 21 mei - Kapernaüm en Nazareth

Deze laatste volledige dag in Israël zijn we begonnen in
Kapernaüm. Het dorp waar Jezus is gaan wonen en waar onder andere Petrus woonde. Het is ook de plaats waar een hoofdman woonde, die bijgedragen had aan de bouw van de synagoge. Er werd bij Jezus dan ook op aan gedrongen om zijn slaaf te genezen. Deze hoofdman die geliefd was bij de bevolking, is mogelijk de reden, dat Kapernaüm niet meedeed met de opstand in het jaar 70.

Aansluitend aan Kapernaüm was het bezoek aan Tabgha. Dit is de plaats die herinnert aan de broodvermenigvuldiging. Vijf broden en twee vissen. Frappant is, dat in een Mozaïek slechts vier broden zijn weergegeven. De reden is een raadsel. 

De bedoeling was vervolgens om via de 65 naar Nazareth te gaan. Echter onderweg was er oponthoud. Een aantal auto's kon passeren. Onze bus mocht er van de politie niet meer langs. Zo stonden we vooraan, maar het uitzicht was niet mooi. Een man was onderuit geschoven met de motor. Zijn verwondingen waren geen prettig gezicht. Op www.planet.co.il is meer te zien. Onder andere foto's waar onze bus opstaat en Klaas den Uil. We moesten namelijk keren en daar is de chauffeur even bij geholpen.

Via een andere weg zijn we richting Nazareth gegaan. Al hebben we eerst in Kana gegeten. Een plaats waar Jezus het eerste teken deed en waar wij de eerlijkheid van mensen ervaren hebben.
In Nazareth zijn we allereerst gegaan naar Nazareth Village. Dit is een Bijbels openluchtmuseum. In alles is de eerste eeuw zichtbaar. Vooral door zaken die bij opgravingen daar gevonden  zijn, zoals een wijnpers. Verder was er veel uitleg, die direct verbonden werd aan de
bijbelse geschiedenis. Ook liepen er mensen die niet alleen gekleed waren als mensen uit de eerste eeuw, maar ook werkzaamheden deden uit die tijd. Zoals Jozef de timmerman en Hannah, die wol verwerkte tot draad. 

Natuurlijk hebben we in Nazareth ook de kerk van de Aankondiging bezocht. Deze kerk is gebouwd op de plaats waar volgens de traditie Maria van de engel Gabriël te horen kreeg, dat zij zwanger zou worden uit de Heilige Geest. Toen wij in de kerk waren, was het uitermate
rustig. Uiteindelijk waren we de enigen die er waren. Een bijzondere ervaring. Ook was het mogelijk om langs de vermoedelijke grot te lopen, waar Maria gewoond heeft. Toch hebben we hiermee de kerk nog niet gezien. Er is nog meer. 

Dat meer is, dat de kerk ook een bovenkerk heeft. Het maakt samen met de koepel, dat de kerk 49 meter hoog is. Het maakt het tot een bijzondere kerk. Na dit bezoek zijn we weer vertrokken naar het hotel in Tiberias. Daar hebben we een laatste gezellige avond voordat we morgen weer terugvliegen naar Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten