donderdag 16 mei 2013

Donderdag 16 mei - Klaagmuur en de tunnel van Hizkia

De dag begon vandaag bij de westelijke muur. Ook wel de Klaagmuur genoemd. Op maandag en donderdag vindt hier
het joodse gebruik van de Bar Mitswa plaats. Zo ook deze morgen. Altijd een bijzonder gebeuren. Feestelijk hoe jongens van 13 jaar ingewijd en ingelijfd worden. Tegelijk blijft alles wat hier gebeurt, indruk maken. Wel met dubbele gevoelens. 
Na dit alles zijn we gegaan naar de oude stad van David.
Eerst hebben we gekeken naar de reconstructie tot ruïne van wat mogelijk eens het paleis van David is geweest. Aansluitend zijn we verder afgedaald om bij de watergang te komen. 16 mensen zijn met de gids door de droge Kanaänitische tunnel gegaan.
De andere 16 door de natte tunnel van Hizkia. Een ware belevenis. Soms tot de enkels in het water en een enkele keer tot boven de knie. Algemeen was de overtuiging, dat er bij de uitgang een groepsfoto gemaakt moest worden. 
Deze mag op de blog dus niet ontbreken. Aansluitend is een bezoek gebracht aan de Haas promenade voor een uitzicht over Jeruzalem.

Na de lunch stond er een geheel ander onderdeel op het programma. Schatgraven of officieel archeologie. Meehelpen bij het zeven van de grond, die genomen is uit de Kidron vallei en die daar gedumpt is na islamitische werkzaamheid op de tempelberg.
Iedereen begrijpt, dat dit iets geheel anders is. De mooiste vondst was van Klaas den Uil. Een oor van een kruik uit de Tweede tempelperiode met vingerafdruk van de pottenbakker.


Na dit archeologische onderzoek hebben we tot slot gestaan bij de menorah, die bij de Knesset staat, het Israëlische parlement. Deze is geschonken door Engeland en heeft afbeeldingen uit de Joodse geschiedenis.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten