vrijdag 17 mei 2013

Vrijdag 17 mei - Yad Vashem en Bethlehem

Op deze dag hebben we als eerste een bezoek gebracht aan Yad Vashem. Het museum in Jeruzalem, dat gewijd is aan de holocaust. Wie de geschiedenis op
zich laat inwerken, kan alleen maar zwijgen. Er zijn geen woorden voor om te beschrijven wat zich heeft afgespeeld in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw.
Wel zijn er vragen. Vele vraagtekens. Hoe heeft het zover kunnen komen? Waarom werd het toegelaten? Wie heeft dit kunnen bedenken? Waar was God in dit alles? Voor, tijdens en na die tijd. Moeilijke vragen. Wel heeft het mede aan de basis gestaan van de stichting van de staat Israël. Al zijn met deze opmerking nog lang niet alle vragen beantwoord. In de avondsluiting stond daarom Psalm 124 centraal. Hier wordt Israël opgeroepen om te zeggen, dat de Heere bij hen is geweest.

Verder zijn we deze dag gegaan naar het Israëlisch museum. Bijzonder was de maquette van de oude stad, die daar
staat. Het geeft een goed overzicht van de stad in de periode van de tweede tempel.
Ook is daar de Shrine of the book. Dit gebouw met als dak een deksel van een kruik, gaat over Qumran en de daar in 1947
gevonden dode zeerollen. Een kopie van de Jesajarol is uitgestald. Het origineel is tijdens de golfoorlog vervangen om beschadiging te voorkomen. 

 
Het verdere van deze vrijdag waren we in de
Palestijnse gebieden; Bethlehem. Hier ging onze gids niet met ons mee en kregen we een christelijke Palestijn als gids. Hij heette Abdu. Hij bracht ons eerst naar een restaurant en daarna naar de geboortekerk. Hier hebben we Stille nacht en Abba Vader gezongen.
Aansluitend stond de grot en de kapel op het programma, die herinneren aan de engelenzang op de velden van Efratha. Hier hebben we gezongen: Eer zij God in onze dagen. Dit bezoek was nog niet het einde van de dag, want graag wilde Abdu ons brengen naar de souvenirwinkel van een vriend van hem. Zo weten velen waar de souvenirs vandaan komen. 
Tot slot een blik op de afscheiding tussen Israël en de Palestijnse gebieden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten