donderdag 16 april 2015

Donderdag 16 april - Berea

Vandaag brachten we een bezoek aan Berea. Tegenwoordig

heet deze plaats Veroia. Paulus is hier rond het jaar 50 geweest. Het staat beschreven in Handelingen 17:10-14.
Onderweg naar Veroia zagen we de met sneeuw bedekte berg Olympisch. De plaats waar de Griekse goden verbleef.

In Veroia bezochte we als
eerste een Byzantijnse kerk uit de 14e eeuw. Helaas was de kerk dicht, maar de muurschilderingen aan de buitenkant waren indrukwekkend.

Hierna zijn we naar de Bema geweest.
Een plek in Veroia waar Paulus de inwoners heeft toegesproken en het Evangelie verkondigd heeft. Velen mochten tot geloof komen.

Aansluitend zijn we naar de voormalige Joodse wijk gegaan. Hier hebben we de synagoge bezocht. Een bijzondere plaats. Om wat er gevonden is en in 1943 vernietigd is.
Wat is er gevonden? De synagoge is uit 1850, maar in de Ark, waar de Thorarollen bewaard werden, werd een ril gevonden was in de kantlijn de namen van Saulus en Silas geschreven stonden.
Deze rol werd door de aantekening van de toenmalige rabbijn, niet meer gebruikt, maar is wel 1900 jaar bewaard. Zo ook een bewijs van Paulus' aanwezigheid in Veroia.
In 1943 had ook de Joodse bevolking in het noorden van Griekenland het zwaar te verduren vanwege de Nazi's. Op de laatste dag van het Pesach waren 700 Joden bijeen in de synagoge om de bevrijding uit Egypte te vieren, toen Duitse soldaten hen oppakten. Ze werden eerst 9 dagen vastgehouden en toen afgevoerd naar de vernietigingskampen. De thorarollen zijn vernietigd door de Nazi's. Meer dan jammer. Al is de vernieting van al dit menselijke leven vele malen erger. De synagoge wordt nu niet meer als zodanig gebruikt. De meeste Joden zijn omgekomen. Slechts een aantal Joodse gezinnen die zich in de bergen verborgen hadden, zijn in leven gebleven. De meerderheid is geëmigreerd naar Israël.

In de synagoge ontmoetten we Dimoliaras Nikos.
Pastor van de Free Apostolic church of Pentecost. Een aimabele man. Vol van geloof. Met liefde voor Israël. Met het verlangen om het evangelie te verkondigen. In zijn kerk
hebben we twee liederen gezongen; Psalm 42:5 (Maar de Heer' zal uitkomst geven) en Psalm 122:1 (Ik ben verblijd wanneer men mij). Na het afscheid van hem, dat niet zomaar kon en gepaard ging met handdrukken en foto's, zijn we richting de bus gegaan
 

Eerst in  een restaurant geluncht en toen terug naar Thessaloniki.

 

Bij de avondsluiting lazen we Handelingen 17:10-14.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten