donderdag 23 april 2015

Donderdag 23 april - Athene

Vandaag staat de dag opnieuw in het teken van Athene. Samen bezochten we verschillende plaatsen in de Griekse hoofdstad. Deze dag hadden we geen bus tot onze
beschikking en daarom reisden we met de metro naar het centrum van de stad. Van Larissa Station reisden we naar Acropolis. Daar bezochten we als eerste de Poort van Hadrianus. Dit is een poort tussen de oude stad Athene en de nieuwe stad en is gebouwd in 132 v.Chr. Aan de kant van de oude stad staat op de poort geschreven: Dit is Athene, de oude stad van Thesseus. Aan de andere kant staat geschreven: Dit is de stad van Hadrianus en niet van Thesseus.
Vanaf deze plek zagen we ook de voormalige tempel van (de Olympische) Zeus, waaraan al in 515 v. Chr. is begonnen. Maar dit was een klein begin. Antiochus IV Epiphanes bouwde het verder in 174 v.Chr. en Hadrinanus voltooide het in 124 v.Chr. 

We vervolgden onze weg richting het parlementsgebouw en het monument van de onbekende soldaat om de wisseling van de wacht te zien. Die zagen we niet, maar wel een andere traditionele opvoering. Heel bijzonder om mee te maken.


Aansluitend dronken we koffie op het Syntagmataplein.
Hierna zochten we onze weg in de Plaka. Een bijzondere wijk in Athene met kleine straatjes en vele winkeltjes. Ze leiden ons uit endelijk naar een restaurantje met zicht op de Romeinse Agora (marktplaats) en de Bibliotheek van Hadriaus. De eerste bezochten we direct na het eten.

Op de Romeinse Agora of de oude Agore, die we er na bezochten heeft Paulus met verschillende mensen gesproken over het Evangelie. We lezen hierover in Handelingen 17:17. Bijzonder om dit te beseffen. Vooral omdat we net als Paulus ook in hebben gezien hoeveel tempels Athene gekend heeft.

De stoa (zuilengalarij) van de oude agore
is helemaal herbouwd. Het geeft een goede indruk van hoe het er 2000 jaar eerder uitgezien moet hebben.


Vanaf de oude agora was er weer een mooi uitzicht op de Acropolis en ook op de Areopagus, waar Paulus een toespraak heeft gehouden. Aan de voet van deze rots is ooit een kerk gebouwd, die in 1956 helemaal gerestaureerd is.

Na het bezoek aan deze archeologische plaats, kwamen we weer in de Plaka. Onder de indruk van de vele winkeltjes heeft bijna iedereen een een heerlijk ijsje gekocht op het Morastirakiplein.
Via de Athinas, een straat die langs de huidige overdekte agora gaat, zijn we het
centrum uitgelopen. Enkelen gingen weer met de metro naar het hotel, terwijl anderen de benenwagen namen. 

Bij de avondsluiting is in het bijzonder stilgestaan bij Paulus toespraak op de Areopagus. Dit is te lezen in Handelingen 17:21-34.


 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten