vrijdag 17 april 2015

Vrijdag 17 april - Thessaloniki

Vandaag zijn we in Thessaloníki gebleven om de bezienswaardigheden van de stad te bekijken waaraan Paulus twee brieven schreef. Over zijn verblijf in Thessaloníki kunnen we lezen in Handelingen 17:1-9. Dit staat voor de avondsluiting op het programma.

Als eerste brachten we een bezoek
aan de Agio Dimitriou. Een kerk gewijd aan de heilige Demitrius en stamt uit de 5e eeuw. De basiliek brandde af in 1917 en werd volledig gerestaureerd met oude materialen.

Aansluitend aan deze kerk bezochten we de Agia Sofia. Deze
basiliek met een koepel in het centrale deel is uit de 8ste eeuw en is een kopie van de Agia Sophia die staat in Istanboel. De kerk is gewijd aan de goddelijke wijsheid. Vanaf 29 maart 1430 is de kerk ten tijde van het Ottomaanse rijk gebruikt als moskee. Na de bevrijding in 1912 is het weer een kerk. Sinds 1988 staat het op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Na de koffiepauze kwamen
de Romeinse overblijfselen in de stad aan de orde. Als eerste de Galeriusboog. Een bouwwerk van keizer Galerius. Dit betreft niet alleen een triomfboog, maar een heel complex met een paleis, kazernes en openbare baden. Het is tussen 305-311 na Christus gebouwd.

Vlakbij de triomfboog staat de Rotonda. Ook dit heeft
Galarius laten bouwen. Bedoeld als mausoleum, maar nooit zo gebruikt. Helaas konden we hier niet naar binnen. Aansluitend zijn we gegaan naar Lefkos Pyrgos, de witte
toren. Deze toren is in de 15e eeuw gebouwd door de Ottomanen als verdedigingstoren en gevangenis. Hier werden massaexecuties uitgevoerd. Na de verovering van de stad door de Grieken in 1912 is de toren wit gekalkt. 

Tot slot hebben we een bezoek gebracht aan het Archeologisch museum. De rest van de middag was vrij en is door een ieder verschillend besteed.Geen opmerkingen:

Een reactie posten