woensdag 15 april 2015

Woensdag 15 april - Neapolis - Filippi - rivier de Gaggitas

Vandaag zijn we gegaan naar het gebied waar het Evangelie van Jezus Christus het continent Europa voor het eerst binnenkwam.

De eerste plaats die bezocht is, was Filippi
(Handelingen 16:12). Dit was de eerste stad in dit deel van Grieks Macedonië. Tegenwoordig niet meer dan een ruïnes.
Een bepaalde plek in het archeoloische gebied wordt aangeduid als de plaats waar Paulus gevangen heeft gezeten en waar hij samen met Silas midden in de nacht bad en lofliederen zong. Midden in de nacht gingen de deuren van de gevangenis open als gevolg van een aardbeving die de Heere bewerkte.
Aansluitend bezochten we de plaats van gebed langs de
rivier de Gaggitas. Deze rivier loopt buiten Filippi en bij gbrek an een synagoge was dit de plaats waar de Joden samenkwamen op de sabbat. In Handelingen 16:13 lezen we hierover. Deze sabbat waren er in ieder geval alleen vrouwen. Onder wie de purperverkoopster Lydia. Zij mocht het Evangelie aan nemen en werd gedoopt. Dit staat in Hanndelingen 16:14-15
 
Als laatste zijn we vandaag naar Neapolis geweest. Het huidige Kavala. Hier heeft Paulus voet op Europese bodem gezet. Dit is Neapolis. Handelingen 16:11. Natuurlijk is hier niets meer van te zien. Wel is er in deze grote stad een aquaduct uit de 15e eeuw.

In Kavala hebben we ook geluncht.

Bij de avondsluiting hebben we dieper stilgestaan bij de Verzen 11-15 uit Handelingen 16.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten