maandag 11 januari 2016

11 januari - Treinreis

Vanmorgen, zoals iedere dag in Egypte, gewekt door de oproep tot gebed vanaf de minaret van de plaatselijke moskee. Daarna even wat geslapen en in alle rust opgestaan en ontbeten. 

De plaatselijke predikant zal met ons meereizen naar Caïro voor familiebezoek. Zijn verloofde zal vanuit een plaats meer in het zuiden dezelfde trein nemen. Maar voordat we op het station aanbelanden, is er eerst nog een huisbezoek. Het is bij een nan van achter in de veertig die al drie jaar een tumor in het hoofd heeft en uitzaaiingen heeft. Bij hem, zijn vrouw en dochter en bij de predikant is het vertrouwen op God en de kracht van het gebed volop merkbaar. We bidden met en voor deze man die Maqdi heet. Aansluitend bezoeken we zijn moeder die onder hem woont. Ook met haar bidden we.


Dan is het tijd om naar het station te gaan om de trein naar  Caïro te nemen. De trein vertrekt om 10:55 uur en reis verloopt voorspoedig, totdat we na twee en een half uur lange tijd stil staan. 

Om 16.00 uur zijn we in Caïro op het Evangelisch theologisch seminarie, waar Willem-Jan de Wit doceert.
Eerst staat de lunch gereed. Daarna een rondleiding door de gebouwen van het seminarie en vlak daarna een verhaal van Tharwat Whaheeb. Hij sprak over de geschiedenis van de Evangelische Presbyteriaanse kerk in Egypte en hiermee van het seminarie, dat op een boot begon in 1854 en in 1863 aan wal ging. Aansluitend sprak hij over missiologie. Als eerste om oude kerken te doen herleven. Daarna om kerkelijke gebouwen te herstellen. Als derde is het de bedoeling om in door de overheid nieuw gestichte steden en in achterstandsbuurten kerken te stichten.

Een tweede lezing werd gegeven door Anne Emile Zaki over
praktische theologie. In het bijzonder over de spirituele vorming van de studenten. Zij worden nadrukkelijk ondersteund, gevormd en begeleid met betrekking tot hun geloofsleven. Hierbij gaat zij  niet voor bij aan de eeuwen oude koptische kerk en kloosters in Egypte. Ze ontdekte dat er een rijke schat aan spirituele vorming is in de koptische kerk, die prima te combineren valt met presbyteriaanse theologie.
Met enthousiasme vertelt ze dat ze op grond van de GZB-jongerendag uitziet naar een opleving van de kerk in Europa door de jeugd van Nederland. 


Na het eten horen we naar het verhaal van de ouderenzorg in Egypte. Bijzonder om te horen hoe een Nederlandse probeert de zorg in Egypte om hoog te tillen.


Na het doorspreken van de zaken van morgen en de dagsluiting is het tijd voor vruchtensap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten