woensdag 13 januari 2016

13 januari - Niet alleen piramides

Deze laatste volle dag in Caïro heeft geheel verschillende onderdelen. Als eerste hoorden we uit de mond van Dr. Wageeh Mikhall over The Centre for Middle Eastern Christianity. Belangrijk om te beseffen is dat het christelijke geloof niet een Westerse religie is, maar is geboren in het Midden Oosten. Verder kunnen de mensen in deze regio de Bijbelse teksten makkelijker begrijpen omdat ze in hetzelfde gebied wonen. Ook hebben zij al veel langer met de Islam te maken dan de Westerse wereld. Over dit laatste punt horen we dat we met moslims relaties moeten aangaan, hen moeten respecteren en uitdagen. Verder zegt hij dat de islam door fanaten is gekaapt. Zij beledigen de islam het meest.


Hierna werden we getransformeerd tot toeristen en zijn we met taxi's naar Gizeh gegaan en de piramiden bekeken. Bijzondere bouwwerken uit eeuwenoude tijden waarbij het nog steeds onbekend is hoe ze gebouwd zijn.
Toch waren we niet alleen toeristen. We gingen samen met een student van het seminarie en onderwijl hebben we veel gesproken over de opleiding tot predikant en het zijn van predikant. 
Aan het einde van de middag zijn we geïnformeerd over de GZB-projecten in Egypte en over het werk van Willem-Jan de Wit in het seminarie. Aansluitend hebben we een eerste evaluatie gehad.


Voorafgaand aan het diner mogen Wim van Vreeswijk, Cees van Duijn en ik een bijdrage leveren aan het college missiologie van Sharif Salah. De twee collega's spraken over de Nederlandse kerk in het dorp en in de stad. Zelf sprak ik over de kerk in Egypte en wat mijn ervaringen en bevindingen daarvan zijn.

Na het diner zetten we de evaluatie voort. Iedereen deelt de ervaringen van deze reis en wat het vervolg kan zijn. Onder andere wordt de gastvrijheid genoemd en dat de bezochte gemeenten een hechte gemeenschap zijn. Ook wordt genoemd dat  het goed is wanneer de geschiedenis van de kerk in Egypte breder bekend is en dat dit een bijdrage kan leveren aan de kerk in Nederland. 

Na de dagsluiting gaan we nog één maal naar de fruitbar voor een glas mango-juice. Morgen vliegen we om 10.00 uur Egyptische tijd naar Nederland om daar om 14.00 uur te landen. Tien onvergetelijke dagen zijn dan voorbij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten