zaterdag 9 januari 2016

9 januari - Minya

Om 5 uur ging vanmorgen de wekker. We zullen de trein nemen om 6.30 uur. Maar eerst worden er koffers naar het seminarie gebracht. Koffers met spullen die zaterdag en zondag niet nodig zijn. Wat in ieder geval mee moet is het preekpak en de preek voor zondagse kerkdienst. Verder cadeautjes voor het gastgezin en kaarten voor de gemeente.

Op het station stapten we om 6.10 uur in de trein. Eerste klas. Maar toch heel anders dan de Nederlandse Spoorwegen. Als eerste omdat we gereserveerde stoelen hebben. Daarnaast omdat er telkens mensen langskomen om iets te brengen of te verkopen. Zoals papieren zakdoekjes.

Op een station in de provincie Minya stap ik samen met Iwan Dekker uit en worden we hartelijk welkom geheten door de plaatselijke predikant. Gedrieën lopen er naar de kerk waar ook zijn kantoor is. Daar volgt onder genot van een tweede ontbijt een kennismakingsgesprek met de predikant en enkele gemeenteleden.

We vertrekken vervolgens naar twee plaatsjes om daar in de  kerk plaatselijke christenen te ontmoeten. Eerst komen we in een kerkje waar een vrouwenbijeenkomst bezig is. Ook zijn enkele broeders uit de kerkenraad aanwezig. Een hartelijk welkom volgt en beiden houden we een kort praatje. Aansluitend praten we na in het huis van één van de oudsten.
In het tweede plaatsje gaat het ongeveer ook zo. Toch is er een groot verschil. In het ene dorpje zijn de christenen een minderheid, terwijl zij in het andere dorp juist de meerderheid vormen.Hierna gaan we weer terug naar de stad en hebben om 15.00  uur een lunch bij gemeentelid en jeugdwerker Peter en met zijn ouders en broer. We eten onder andere gevulde duif. Daarna is er tijd voor een informeel en gezellig gesprek.

Ons vertrek is per limousine. Feitelijk met paard en wagen. Iets dat in deze plaats volop gebruikt wordt voor vervoer. Naast dat het leuk is, is vervoer ook noodzakelijk. De politie wil niet dat buitenlanders 's avonds over straat lopen.

In het zeer eenvoudige appartement van de predikant hebben we even rust. Om 19.00 uur is de gebedsbijeenkomst en daarna dineren we om 22.00 uur bij een oudste van de gemeente.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten